opstijgende gans

grutto herdenkingsmonument

grafmonument detail geloof-hoop-liefde

grafmonument detail

grafmonument, detail



ontwerp: Noëmi Noest en Henk Wiersema met opdrachtgevers, uitvoering Herbert Koekkoek

ontworpen voor een klein jongetje dat even de aarde raakte

ontworpen samen met opdrachtgeefster, een kiekendief boven strand en water.

grafmonument, ontworpen samen met opdrachtgevers. Voor elk gezinslid een gingkgo-blad

Graf- en herinneringsmonumenten in metaal

Het maken van een graf- of herinneringsmonument beschouw ik altijd als een bijzondere opdracht.
Nabestaanden willen graag een persoonlijk aandenken. Het monument moet vorm geven aan emoties en gevoelens die het wegvallen van de overledene oproepen. Het wil de herinnering levend houden aan wat die persoon heeft betekend voor wie achterbleven. Het monument wil de overledene eren met iets moois of symbolisch, wat bij hem of haar hoort.
En dat mag ik vormgeven.

De weg naar een monument verloopt ongeveer als volgt:


We beginnen met een oriëntatie: een gesprek, een bezoek aan een of meerdere gerealiseerde monumenten. Soms ook laat men zich inspireren door werk wat ik in of bij huis heb staan, of afbeeldingen van gerealiseerd werk.
Dan maak ik een of enkele schetsen.
Wanneer er een goede veelbelovende schets gemaakt is ga ik aan het ontwerpen, vaak met aanvullende aanwijzingen en wensen van de opdrachtgevers . Vanaf hier ga ik kosten berekenen, allereerst voor het ontwerp.
Bij goedkeuring van het ontwerp wordt een volledige begroting gemaakt. Het ontwerp moet ook altijd ter goedkeuring ingediend worden bij de begraafplaats. Hier zijn bijna altijd leges aan verbonden.
Tijdens het maken mail ik desgewenst regelmatig foto’s van het proces. De opdrachtgevers kunnen ook regelmatig komen kijken.
Ik plaats het monument vaak samen met de opdrachtgevers; soms doe ik dat alleen, soms ook kunnen de nabestaanden het zelf doen, met enkele aanwijzingen van mijn kant.

Het materiaal:

Ik maak de monumenten bijna uitsluitend van het weerbestendige cortenstaal. Dit staal roest aan als gewoon staal; na verloop van tijd kun je de waterlijnen zien die getrrokken worden door de regen; dat kan een mooi element toevoegen: verwering die verwijst naar vergankelijkheid. Bovendien kan de ochtend- en avondzon een cortenstalen beeld verrassend roodbruin doen oplichten. Dit geeft het beeld een bijzondere warme kleur. Wanneer het beeld is aangeroest houdt het roestproces op. Een cortenstalen beeld heeft dan ook een bijzonder lange levensduur.
Het komt ook voor dat het staal gecombineerd wordt met keramiek, hout of steen of een ander materiaal. Soms moet ik daar dan andere kunstenaars voor inschakelen.

home
terug